کریستین دیور طراح مشهور فرانسوی و موسس برند لوکس و شناختهشدهی Dior است. او در سال ۱۹۰۵ در خانوادهای متمول به دنیا آمد. پدر دیور صاحب یک کارخانهی بزرگ بود اما درنهایت زمانی که او تصمیم به شروع حرفهای طراحی و مد میگیرد، بهدلیل مشکلات اقتصادی، جنگ و قحطی با سختیهای بسیاری دست به گریبان شد. بهشکلی که گفته شده طراحیهای لباسهایش را در کنار خیابان به ارزش ده سنت میفروخته است.
دیور فرزند دوم از پنج بچهی خانواده بود و بنا به اصرار خانواده وارد دانشگاه علوم سیاسی شد تا در آینده بهعنوان دیپلمات فرانسوی مشغول بهکار گردد اما بهدلیل علاقهی ذاتی او به دنیای هنر در سال ۱۹۲۸ دانشگاه را رها کرد و با کمک مالی پدر و شراکت یکی از دوستانش نمایشگاه کوچکی از آثار نقاشان معروف مانند سالوادور دالی و داوینچی را افتتاح کرد. نمایشگاه دیور تنها سه سال فعال ماند و بهدلیل مشکلات مالی و ورشکستگی خانوادگی، مجبور به بستن آن شد.
شروع کار حرفهای دیور در دنیای مد را میتوان مدیون طراح بزرگ فرانسوی رابرت بیژوت دانست. او یکی از شخصیتهای تاثیرگذار در زندگی دیور بود و بیشتر از هرچیزی او را به تربیت و آموزش دیور میشناسند. در سال ۱۹۳۷ دیور توسط بیژوت استخدام و این فرصت طلایی به وی اعطا شد تا سه کلکسیون از لباسهای بیژوت را طراحی کند. طرحهایی که بهدلیل نوآوری و ذهن خلاق دیور، بسیار مورد تحسین منتقدان مد قرار گرفت. دیور دربارهی بیژوت میگوید: او به من قواعد و اصول اخلاقی سادهای را آموخت که تنها از طریق آنها عزت و شرافت واقعی دستیافتنی میشود.
میتوان در دوران شروع کار دیور او را یکی از پرکارترین و فعالترین طراحان مد دانست. درحالیکه او در کنار بیژوت به طراحی میپرداخت، برای طراح دیگری به اسم Pierre Balmain که او نیز از طراحان بزرگ دوران خود بود، کار عرضه میکرد. همچنین در یک شرکت طراحی خانه و طراحی داخلی با همکاری شخصی به نام مارک بوهان فعالیت داشت. بعدها بوهان یکی از همراهان نزدیک دیور شد و ریاست طراحی برند کریستین دیور در سال ۱۹۶۰ به وی اعطا گردید. دیور به طراحی در کنار بیژوت دوستداشتنی ادامه داد تا زمانی که با شروع جنگ برای پیوستن به ارتش، دنیای مد را برای مدت کوتاهی ترک کرد.
در همین سال بود که کاترین، خواهر کوچک دیور که در حزب مقاومت فرانسه فعالیت میکرد توسط گشتاپو دستگیر و به کمپهای کار اجباری در آلمان فرستاده شد. یاد خواهر، دیور را بر آن داشت تا عطری به نام Miss Dior طراحی و روانهی بازار کند که بعدها یکی از شناختهشدهترین نامها در دنیای مد شد. دیور در مورد این عطر ملایم میگوید: رایحهی خنک و دلنواز سواحل نورماندی، زمانی که در کنار خواهرم قدم میزدم الهامی برای بوی این عطر بود. البته باید گفت که با پایان جنگ در سال ۱۹۴۵ پس از سه سال بیخبری، کاترین به خانه بازگشت.
در سال ۱۹۴۶ شخصی به نام بوساک که در دوران خود لقب ثروتمندترین مرد فرانسه را داشت به دیور پیشنهاد همکاری جهت بازسازی و افتتاح دوبارهی یک برند قدیمی مد را داد. البته دیور این پیشنهاد را رد کرد و به بوساک توضیح داد که بهدنبال افتتاح برند خودش است و احیای یک برند مرده سودی ندارد. همین صحبت کوتاه کافی بود تا در در همان سال برند افسانهای کریستین دیور خلق گردد. سپس یک سال بعد، اولین کالکشن لباسهای دیور به کمک و سرمایهگذاری بوساک روانهی بازار گردید.
این کالکشن که Flower Women نام داشت، شامل لباسهایی با کمرهای باریک، دامنهای بلند و چندلایه میشد. لباسهایی که با وجود نقدهای مثبت و تحسین منتقدان مد، انتقادات منفی بسیاری را از طرف جامعهی زنان بهدنبال داشت. یکی از دلایل این اعتراضات اندازهی لباسها بود. تا پیش از این در دوران جنگ به دلیل کمبود پارچه، لباسهای زنانه اغلب کوتاه بود ولی این بار لباسها دامنهای بلند و پوشیده داشت. همچنین دیور سعی داشت با لباسهای جذب و چندلایه آناتومی بدن مدل را بهخوبی نشان دهد. به همین دلیل نمیشد انتظار داشت تا لباسی راحت و آزاد را از این برند تهیه کنند.
اعتراضات فراوانی از جانب جامعهی زنان به دیور میشد و او را به ایجاد استانداردها و قواعد سختگیرانه برای زنان متهم میکردند. بهشکلی که کوکو شنل، طراح همعصر دیور که طرحهایش اغلب آزاد و راحت بودند لباسهای او را بیشتر از یک لباس شب شیک، شکنجهای برای زنان میخواند. البته بخشی از این واکنشها که تاثیر چندانی در فروش لباسهای دیور نداشت، تبلیغات منفی بود چرا که دیور با لباسهای شب زیبا و پوشش اوتکوتور بینظیرش توانست بار دیگر پاریس را بهعنوان دنیای مد و پایتخت اوتکوتور دنیا به همگان شناسانده و کمک بسیاری به اقتصاد فرانسه کند. در آن زمان بیش از نیمی از صادرات اوتکوتور فرانسه از برند دیور تامین میشد.
در طول تاریخ لباسهای دیور با نامهایی مانند رویایی و آسمانی خوانده شدهاند. دیور با طراحیهای جذابش در سال ۱۹۵۳ جایزهی بهترین طراح سال فرانسه را از آن خود کرد. همچنین نامزدی بهترین لباس بریتانیا را از طرف آکادمی هنرهای تجسمی بریتانیا دریافت نمود و از طرف آکادمی سزار بهعنوان بهترین طراح لباس برای فیلم Bras Defer معرفی شد. تا امروز در بسیاری از آثار هنری و ادبی جهان به کارهای دیور و شخصیت او اشاره شده است. مانند آهنگ Christian Dior از Morrissey یا آهنگ Christian Dior Denim Flow از خوانندهی معاصر Kyne West. همچنین در کتب نویسندگان بزرگی مانند هاروکی موراکامی از وی و طراحیهایش نام برده شده است.
امروزه دیور یکی از برندهای مشهور مد فرانسه است. این برند توسط Bernard Arnault رئیس کمیتهی LVMT، که بزرگترین اتحادیهی کالاهای لوکس دنیا است، اداره میشود و درآمدی معادل ۵.۳ میلیارد دلار را سالانه عاید سهامدارانش میکند. کریستین دیور اولین خیاط اوتکوتوری بود که مجلهی تایمز جلد خود را به او اختصاص داد. مشاهیری مانند Liz Taylor, Marilyn Monroe, Ava Gardner از طرفداران همیشگی پوشاک اوتکوتور او بودند. در نهایت در سال ۱۹۵۷ این طراح دوستداشتنی در سواحل ایتالیا، زمانی که تعطیلات خود را سپری میکرد بر اثر سکتهی قلبی درگذشت. با وجود مدت کوتاه حضور دیور در دنیای مد میتوان او را یکی از تاثیرگذارترین طراحان مد و نجاتبخش فشن فرانسوی در دوران سخت جنگ دانست.