Bijan logo

به یاد بیژن...

برند بیژن یکی از معروف‌ترین برندهای طراحی لباس و لوازم زینتی مردانه است. داستان بیژن داستان تاریخ مد است، داستان دلتنگی همیشگی برای خیزش خیره کننده رویایی و خاموشی غم انگیز شخصیت های داستان سازی به نام بیژن پاکزاد و نیکی خلعتبری.
بیژن پاکزاد در تاریخ ۱۹ فروردین سال ۱۳۱۹ در تهران به دنیا آمد. پدر بیژن که از افراد بسیار ثروتمند آن زمان بود، او را برای تحصیل به سوئیس و ایتالیا فرستاد. بیژن در رشته‌ی طراحی لباس تحصیل کرد و به مدت ۷ سال در فلورانس ایتالیا به طراحی لباس‌های مردانه پرداخت.
بیژن پاکزاد اولین فعالیت کاری خودش را با راه‌اندازی یک فروشگاه لباس زنانه در تهران با نام Pink Panther یا پلنگ صورتی آغاز کرد. ایده‌ی طراحی لباس‌های مردانه زمانی به ذهنش رسید که مشاهده کرد تعداد زیادی از مردان که از موقعیت اجتماعی خوبی برخوردار بودند، لباس‌های بسیار نامناسبی به تن داشتند. او مدتی بعد یعنی در سال ۱۹۷۳ به لس‌آنجلس مهاجرت کرد و اولین بوتیک خود را در سال ۱۹۷۶ در بورلی‌ هیلز افتتاح کرد. این بوتیک فوق‌العاده بزرگ و زیبا که به سبک مدیترانه‌ای ساخته شده است توانست عنوان گران‌ترین فروشگاه دنیا را از آن خود کند. این بوتیک تنها فروشگاه در خیابان رودیو درایو است که مشتری‌ها فقط با تعیین وقت قبلی می‌توانند وارد آن شوند. او دوست نداشت مانند بسیاری از برندها، میلیون‌ها مشتری داشته باشد بلکه ترجیح می‌داد مشتری‌های خاص و وفادار را به سمت برند خود جذب کند. در طراحی دکور این فروشگاه از فرش‌های ایرانی به ارزش ۵۰۰ هزار دلار و لوستر ۷۵ هزار دلاری استفاده شده است. رنگ زرد آفتابی دیوارهای بوتیک نیز به‌نوعی امضای بیژن به‌حساب می‌آید.

بوتیک بیژن در بورلی هیلز


او در سال ۱۹۸۴ دومین بوتیک خود را در خیابان پنجم نیویورک افتتاح کرد و به گفته‌ی خودش ۱۰ میلیون دلار برای طراحی آن هزینه کرد. بیژن پاکزاد علاوه بر طراحی لباس، عطر و زیورآلات در طراحی صنایع دیگری نیز فعالیت داشت. از جمله‌ی آن‌ها می‌توان به طراحی اسلحه‌ی کلت کمری با طلای ۲۴ عیار و روکش چرمی اشاره کرد. او همچنین یک نوار از جنس الماس با ارزش ۲۰ میلیون دلار را برای آرایش موی یک بازیگر معروف برای حضور در کمپین معرفی عطر طراحی کرد. شرکت ماشین سازی رولز رویس نیز در سال ۲۰۱۰ اعلام کرد که برای طراحی تعداد محدودی از خودروهای کوپه خود با قیمت ۱ میلیون دلار با بیژن پاکزاد همکاری کرده است.
از جمله معروف‌ترین مشتری‌های برند بیژن می‌توان به ۵ رئیس جمهور آمریکا یعنی جرج بوش پدر و پسر، باراک اوباما، رونالد ریگان و بیل کلینتون اشاره کرد. البته به گفته‌ی بیژن او برای ۳۶ نفر از سران دولت آمریکا لباس طراحی کرده بود؛ اما قول داد که نام آن‌ها را هرگز فاش نکند. دیگر رهبران معروف دنیا مانند ولادیمیر پوتین و تونی بلر نیز از جمله‌ی مشتری‌های سرشناس او بودند. بیژن پاکزاد همچنین در طی فعالیت‌های کاری خود برای طراحان مطرحی مانند تام فورد، جورجو آرمانی و هنرپیشه‌هایی مانند تام کروز، آرنولد شوارتزنگر و آنتونی هاپکینز لباس طراحی کرده است.

نمایی از چند تن از مشتریان بیژن


داستان تولید عطرهای بیژن از سال ۱۹۸۱ و با تولید اولین عطر مردانه‌ی او آغاز شد. او برای اینکه به بوی مورد نظر خود برسد، ۹۸ ماده‌ی اولیه‌ی استثنائی را با هم ترکیب کرد. او همچنین به دنبال یک کارخانه‌ی معروف کریستال ‌سازی بود تا بتواند برای عطرهای او شیشه‌های بی‌نظیر درست کند. بیژن در سال ۱۹۸۶ خط تولید عطرهای مردانه و زنانه‌ی خود را افتتاح کرد. عطرهای او جوایز زیادی از جمله جایزه‌ی بین‌المللی بهترین بسته‌بندی و موفق‌ترین عطر را برنده شده‌اند. او همچنین برای راه‌اندازی یکی از خط‌های تولید عطر خود با مایکل جردن همکاری کرد. این عطر در سال ۱۹۹۹ نامزد دریافت جایزه‌ی بنیاد عطر شد. در حال حاضر ۱۴ رایحه‌ی بی‌همتا از عطرهای مردانه و زنانه‌ی او در بازار به فروش می‌رسد.

عطرهای کلاسیک بیژن


بیژن پاکزاد به مشتری‌های خود اهمیت زیادی می‌داد. او در یکی از مصاحبه‌هایش با روزنامه واشنگتن پست گفته بود: «من مانند دکتر برای مشتری‌هایم هستم. من در مورد سن، وزن، زندگی خصوصی و علاقه‌مندی‌های آن‌ها اطلاعات زیادی دارم.» جالب است بدانید زمانی که مشتری‌های او نمی‌توانستند به بوتیک مراجعه کنند، او به همراه چند نفر از خیاطان خود به ملاقات آن‌ها می‌رفت و همین موضوع باعث وفاداری مشتری‌ها به او شده بود. او در یکی دیگر از مصاحبه‌هایش با روزنامه لس‌آنجلس تایمز در سال ۲۰۰۳ گفته بود: «قدردانی دیگران از من باعث تغذیه‌ی روحم می‌شود. احساس خیلی خوبی است زمانی که یک نفر با شما تماس می‌گیرد و می‌گوید پادشاه مراکش به تعدادی لباس‌ ورزشی از جنس کشمیر که توسط شما طراحی شده است احتیاج دارد و لطفا ۱۵ دست از این لباس‌ها را با رنگ‌بندی دلخواه خودتان برای او بفرستید.»


بیژن پاکزاد در طول زندگی خود ۲ ازدواج ناموفق تجربه کرد. او با همسر اولش یعنی سیگی پاکزاد در دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی و زمانی که در اروپا زندگی می‌کرد آشنا شد. آن‌ها زمانی که دخترشان دانیلا پاکزاد ۱۷ سال داشت از هم جدا شدند. دختر او زندگی کردن با پدرش را انتخاب کرد و همین موضوع باعث به‌ وجود آمدن رابطه‌ی نزدیکی میان آن‌ها شد. بیژن مجددا در سال ۱۹۸۶ با تریسی هایاکاوا ازدواج کرد و صاحب ۲ فرزند دیگر با نام‌های الکساندرا و نیکلاس شد.

خانه بیژن


یکی دیگر از دلایل شهرت بیژن پاکزاد علاقه‌ی فوق‌العاده زیاد او به ماشین بود. او رولز رویس زردرنگ خود را همیشه مقابل بوتیک پارک می کرد و در پارکینگ خانه‌اش در بورلی‌ هیلز نیز ماشین‌های لوکس زیادی داشت که می‌توان به یک دستگاه بنتلی زرد، یک فراری زرد، استون مارتین، بی‌ام‌و و کادیلاک اشاره کرد.
بیژن پاکزاد در تاریخ ۲۵ فروردین ۱۳۹۰ دچار سکته‌ی مغزی شد و بعد از منتقل شدن به بیمارستان تحت عمل جراحی قرار گرفت. این عمل جراحی موفقیت آمیز نبود و بیژن پاکزاد در تاریخ ۲۷ فروردین ۱۳۹۰ از دنیا رفت.
در سال 2016 شرکت LVMH که سهامدار اصلی آن شرکت فرانسوی دیور است بوتیک بیژن را به مبلغ 122 میلون دلار خریداری کرد. این معامله گرانترین خرید یک ملک تجاری در دنیا محسوب می شود. گفته می شود شرکت LVMH با این خرید سعی دارد از شر یک برند مزاحم خلاص شود و خود به سلطه ی خویش در دنیای مد ادامه دهد.
موضوع غم انگیز دیگر خاموشی شخصیتی است به نام نیکی خلعتبری. نیکی خلعتبری مدل بیژن بود و در همه تبلیغات محصولات بیزن داشت. او در سال 1967 در ایران به دنیا آمده بود و در دوران نوجوانی به انگلیس و سپس آمریکا مهاجرت کرده بود. نیکی در همه تبلیغات بیژن حضور داشت و با تسلط به زبان انگلیسی و فرانسوی مدیر بوتیک شعبه دو بیژن نیز بود. در دهه هشتاد و نود میلادی همه بیلبردهای تبلیغاتی لس آنجلس پر بود از تصاویر نیکی خلعتبری، دختری شرقی با طرح های خاص بیژن که همیشه یک سر و گردن از بقیه برندها جلو بود.

بیلبردهای تبلیغاتی بیژن با حضور نیکی خلعتبری


نیکی خلعتبری همیشه از تنهایی شدید رنج می برد و سرانجام در دسامبر 2009 به طور ناگهانی و باورنکردنی در سن 42 سالگی برای همیشه خاموش شد.

نیکی خلعتبری


اکنون بیژن برگی از تاریخ است، برگی در میان دنیایی رویایی و رایحه هایی که همیشه زنده اند و با هر بار اسشتمام آن ها حسی عجیب سراغت می آید، انگار زندگی در گذشته مانده است و تو در ادامه کدام راهی؟


به همراه برداشت از zoomit.ir

گالری تصاویر